Superstitiile – Originea lor

1 Comment

• “Poarta ghinion sa treci pe sub o scara” – aceasta convingere vine din credinta crestina ca o scara sprijinita formeaza un triunghi cu peretele si pamantul, care simbolizeaza “Sfanta Treime”. Patrunderea prin acest triunghi este considerata o violare a Trinitatii, atragand dupa sine, ghinioane.

•    “Fereste-te de vineri, 13” – intr-o zi de vineri Adam si Eva au fost alungati din Rai, a inceput Potopul lui Noe, Iisus Hristos a fost crucificat, iar Dumnezeu a amestecat limbile in Turnul lui Babel. Unii istorici propun ca origine a acestei superstitii momentul istoric “Vinerea Neagra”, cand, vineri 13 octombrie 1307, sute de Cavaleri Templieri au fost arestati, torturati si omorati ca eretici.

•    “Nu varsa sarea!” – se crede ca Iuda ar fi varsat sarea la Cina cea de Taina. Sarea era o marfa pretioasa in Evul Mediu, care se folosea si in scopuri medicale. Daca era varsata, trebuia imediat aruncata peste umar, pentru orbirea spiritelor rele.

•    “Pisicile negre sunt satanice” – in Egiptul Antic, zeita Bast era reprezentata de o pisica neagra, iar pentru ca preotii crestini doreau sa stearga orice urma a altor religii, si-au convins adeptii sa urasca pisicile negre, care, ziceau ei, ar fi reprezentat demoni. Din acelasi motiv, femeile care ingrijeau pisici negre, erau considerate vrajitoare.

•    “Daca spargi o oglinda, vei avea 7 ani de ghinion” – atunci cand a inceput producerea oglinzilor, ele erau atat de scumpe, incat cel care spargea una, trebuia sa slujeasca timp de 7 ani, ca servitor, proprietarului oglinzii; cei care isi permiteu sa achite pretul erau foarte putini.

•    “Daca bati in lemn, alungi raul” – grecii credeau, inca din Antichitate, ca arborii sunt insufletiti, astfel ca, daca ciocanea in tulpina unuia, spiritele bune care locuiau inauntru, veneau in ajutorul celui aflat la ananghie. Exista insa si ideea ca, batand in lemn, raul este preluat de acesta, copacul fiind mai trainic decat omul.

•    “Potcoavele sunt semne ale norocului” – tot grecii au fost cei care au realizat ca potcovirea cailor cu potcoave de fier, imbunatatea performantele armasarilor, astfel ca, se crede, inca de pe atunci, potcoava a devenit un simbol al norocului.

•    “Aduce noroc sa te intalnesti cu un cosar” – chiar daca acum nu il mai amintim decat sub forma martisoarelor, figura acestui om era asociata binelui, deoarece, daca, inainte, cosurile nu erau bine curatate, se iscau incendii sau asfixieri.

•    “Trifoiul cu patru foi este norocos” – aceasta credinta s-a nascut tocmai din pricina faptului ca, asa cum o spune si numele sau, trifoiul ar trebui sa aiba trei foi, iar intalnirea unuia cu patru, datorita raritatii lui, ar atrage dupa sine si norocul.

•    “Daca o musca iti cade in supa, scoate-o si mai da-i o data drumul inauntru” – superstitia este de origine musulmana; potrivit profetului Mohamed, musca poarta pe una din aripioare leacul bolii care se afla pe cealalta.

•    “Tine-ti respiratia cand treci pe langa un cimitir” – aceasta superstitie are la baza convingerea pagana ca, in preajma cimitirelor, sufletele oamenilor pot fi furate de spiritele rele, prin caile respiratorii.

Categories: Curiozitati, Stiati ca...

One Response to “Superstitiile – Originea lor”

  1. Chestia cu tinutul respiratiei pe langa cimitir e de coma (propriu si figurat). Pai, eu la bnica ar trebui sa-mi tin constant respiratia:)) Cimitirul e langa curtea ei :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.