LCD sau LED – ce televizor sa imi iau?

4 Comments
Proba numarul 41 din concursul SuperBlog 2010 vine de la Azery cu urmatoarea cerinta: “Daca ati avea de ales intre un Televizor LCD si un Televizor LED pe care l-ati alege? De ce?”
Cum nu sunt un mare fan al televizoarelor de nici un fel, imi este cam greu sa va spun ce as alege. Singura diferenta o fac cand vine vorba de televizoarele clasice fata de cele noi si subtiri. Dar intre LCD si LED TV este cam greu sa fac o diferenta. In primul rand ar trebui sa stiu ce inseamna fiecare in parte, sa stiu care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia si de abia atunci as putea sa va spun ce as alege.
Termenul LCD inseamna Liquid Cristal Display si se refera evident la materialul folosit pentru a obtura lumina in fiecare subpixel (un pixel are 3 subpixeli). Aceste televizoare au ca sursa de iluminare neonul. Din cauza folosirii neonului au contrast prea mare si artificial, care din pacate, elimina gradatiile de tonuri in umbre, nuantele sunt mai putine, sursa de lumina fiind fluorescenta va deranja ochii pentru ca se stie. lumina de neon numai odihnitoare nu este. Pretul si design-ul revolutionar, slim, ar fi unele dintre marile avantaje ale acestor televizoare.

Termenul LED inseamna Light Emitting Diode, adica dioda care emite lumina, fiind cea mai eficienta forma de lumina de fond, permitand fabricarea unor televizoare sau monitoare ultra subtiri. si cu design modern. Contrastul este mult imbunatatit prin aceasta tehnologie, culorile sunt mai numeroase si aproape reale, negrul este negru pur iar unghiurile de vizualizare sunt net superioare fata de tehnologia LCD. Totodata tehnologia LED este una prietenoasa cu mediul inconjurator, datorita consumului redus de electricitate de aici rezultand si  factura la energie mult mai ieftina. Televizoarele LED consuma cu pana la 40% mai putina electricitate fata de televizoarele LCD, au durata mai mare de viata si display-ul va fi intodeauna luminat uniform.

Multi spun ca mare diferenta nu ar fi intre aceste doua tipuri de televizoare si ca de fapt LED TV este un televizor LCD cu backlight LED in loc de neon si cu pret mult mai mare, adica practic difera doar tipul de iluminare si banul pe care il scoti din portofel sau de pe card.

Dupa ce am analizat ambele tehnologii pot sa spun ca as merge pe varianta unui televizor LED, pentru ca acestea reprezinta viitorul televizoarelor, sunt mult imbunatatite din punt de vedere tehnic si al design-ului si pe deasupra consuma mai putin. Nu prea ma uit eu la televizor, dar as conecta un LED TV la calculator sa vad cele mai noi filme in format full HD.
Categories: SuperBlog 2010

4 Responses to “LCD sau LED – ce televizor sa imi iau?”

  1. @Ani Sincer eu inca mai am dubii, daca sa ma uit sau nu la TV. Prefer mai rarut, ca-i mai dragut :)))

  2. E gresit ce scrii in articol.Si Led si LCD au acelasi tip de display adica -display LCD – diferenta intre ele e data de modul de iluminare din spate al display-ului – La LCD iluminarea se face cu ajutorul unor lampi CCFL-adika neoane , iar la LED tv se face cu niste LED-uri pozitionate in lateralele sau in partea de jos a display-ului. Led-urile consuma mai putin, si au temperatura de culoare mai ridicata astfel incat albul si contrastul(in functie de tipul de iluminare LED-ca si astea sunt de mai multe feluri) tinde sa fie mai bun la Led-uri. Ar mai fi multe de spus dar nu cred ca are rost sa facem aici dezbateri de ordin tehnic. Ai mai multa gija ce scrii ca sa nu induci vizitatorii site-ului in eroare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.