Istorie uitata, viitor inexistent – Inchisoarea Doftana

Prin acest articol as vrea sa fac cunoscuta povestea trista a unui monument uitat, Inchisoarea Politica Doftana. Prin bunavointa voastra, sper sa putem face cunoscuta povestea si poate cineva va dori sa salveze de la pierzanie o bucatica de istorie. Un simplu share poate ajuta foarte mult.

In drum spre casa, eu si prietenul meu am facut un mic ocol intr-un loc aproape uitat de lume si anume la închisoarea parasita, Doftana. Tin neaparat sa va expun o scurta istorie a acestui monument cu o arhitectura deosebita insotita de fotografii facute de mine. Este mare, mare pacat ca o asemenea cladire, cu o arhitectura deosebita, a ajuns sa fie lasata in paragina. In loc sa intre in patrimoniul national, inchisoarea politica Doftana este inca sub tutela primariei Teleaga, care din pacate nu face nimic pentru restaurarea si conservarea aceseia.

“Doftana este numele unei celebre inchisori din Romania, situata in localitatea Telega, judetul Prahova. Cladirea inchisorii a fost data in folosinta in anul 1895 si a fost folosita pana in anii 1960 pentru incarcerarea detinutilor politici alaturi de detinutii de drept comun. Ulterior a fost transformata intr-un muzeu. După 1990, din lipsa fondurilor, acesta a fost parasita. Doftana era impartita in sectoare luminoase si sectoare intunecoase, avea incalzire centrala si curent electric.”

O istorie mai detaliata puteti citi aici: Inchisoarea Doftana.

Intrarea in inchisoarea s-a facut printr-o gaura gasita in zidul mare de piatra care inconjoara curtea inchisorii. Curtea este plina de copaci si vegetatie care umbresc toata inchisoarea de jur-imprejur. Intrarea efectiva in inchisoare este bine inchisa cu lacate, dar pe usile laterale, care nu mai exista, se poate intra usor. Dupa ce treci de niste zabrele imense si sari printr-un geam spart, ajungi in camera care adaposteste, ce a fost odata, macheta inchisorii Doftana. De acolo nu iti ramane decat sa mergi pe culoare, cu foarte mare atentie la podea si tavan. Acestea se pot surpa in orice secunda! Pe alocuri chiar vezi gauri in ele, mai auzi cate o pietricica sau bucata de tencuiala cazand sau efectiv fostentul plantelor care au napadit locatia. Linistea de acolo este mormantala!

Mobilier nu mai exista si aproape tot ce a insemnat usi de lemn sau fier de la camere, birouri sau celule au fost furate. Nu mai gasesti nimic intreg acolo! Scarile din piatra sau lemn tremura sub trecerea tipului si din secunda in secunda te astepti sa se prabuseasca. Nu va recomand sub nici o forma sa urcati la etaj. Acum 2 ani am mai fost odata si atunci am urcat cu mare atentie si multa inconstienta. Acum vazand starea lor mi-a fost teama sa ma mai aventurez.

Sentimentele traite acolo au fost foarte ciudate si amestecate. De la curiozitate, uimire si revolta, la apasare si tristete. Tot turul a durat
undeva la o ora.

Nu recomand nimanui sa se aventureze pe acolo noaptea!

Cred ca nu are rost sa va mai povestesc. Mai bine priviti fotografiile facute de mine (needitate) care vorbesc de la sine si nu mai au nevoie de alte comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.