Fenomen oceanic foarte rar

No Comments

Iata ceva ce nu va ajunge sa vada orice om …. Uimitor

Dintr-o data, zona de coasta din partea de nord a orasului Sydney s-a transformat in Coasta Cappuccino. Spuma a invadat toata plaja si jumatate dintre cladirile care se aflau langa plaja, inclusiv centrul de salvamar din apropiere, natura creand o imagine de speriat la Yamba, in New South Wales.
Un grup de adolescenti care faceau surfing asteptau sa prinda un val, cand deodata au fost inghititi intr-o “spuma de baie” gigantica. Spuma era atat de usoara incat copiii o puteau sulfa de pe mainile lor si o puteau urmari sa vada cum pluteste prin aer.


Baiat in spuma de baie: Tom Woods, de 12 ani, iese din norul de spuma dupa ce se convinge ca nu poate surfa. Spuma se intindea pe 30 mile (aprox 50 km) in oceanul Pacific. Acest fenomen nu a mai fost vazut pe plaja de mai bine de 30 de ani.
Oamenii de stiinta explica cum ca spuma se creaza din impuritatile din ocean, cum, ar fi saruri, chimicale, plante moarte, pesti descompusi, ierburi de mare… etc. Toate acestea sunt batute (asa cum bati frisca cu telul) de curentii puternici care fac ca apa sa formeze ‘basici de spuma’. Toate
“basicile” care se formeaza se aduna gramada si sunt transportate pe sub apa de curentii care se indreapta spre tarm. Cand un val incepe sa se formeze la suprafata, miscarea apei face ca basicile sa se ridice spre suprafata, sa se adune si sa formeze spuma. Spuma “calatoreste” spre tarm pana cand valul se loveste de mal si arunca spuma in aer.


Spalate in alb: spuma era asa de groasa incat a ajuns pina la cladirea clubului de surfing.
“Este acelasi effect pe care il obtii cand bati laptele intr-un robot de bucatarie (ca sa faci frisca)”, explica un expert in probleme marine.
“Cu cat rotatia este mai puternica, cu atat mai multa spuma se creaza la suparfata si cu atat devine mai usoara.”
In acest caz, furtunile de pe coasta din New South Wales si cele de pe coasta din Queensland au creat o disturbanta imensa in ocean, care a lovit un current de apa ce continea o cantitate mare din aceste substante, care s-au transformat in basici.
Dupa cum povestea Tom Woods, baiatul de 12 ani care mergea la surf de la 2 ani, nu se putea sa mergi pe val.
“Eu si colegii mei am petrecut toata dupa-amiaza balacindu-ne in acea spuma” spune el.
“Era super sa atingem acea spuma dar era si ciudat. Era ca niste nori de aer – debea o simteai.”

Copii jucandu-se in spuma care a fost “batuta” de un ciclon de ocean.

Categories: Curiozitati

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.